TYTUŁ PROJEKTU | Bezpieczna Ferma - innowacja produktowa, procesowa i marketingowa związana z chowem kurcząt brojlerów |
NAZWA GRUPY OPERACYJNEJ | Bezpieczna Ferma |
Frazy | drób, brojler, ściółka, pasza, kurczak, kura, jajko, mięso, ubój |
STRONA WWW | https://bezpiecznaferma.pl/ |
KONTAKT | Kujawsko - Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj ul. Rzemielśnicza 6 87-162 Lubicz zrzeszenie7@wp.pl 56 66 33 900 |
KONSORCJANCI | Lider - Kujawsko-Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy Kujawsko Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie Zeolitex sp. z o.o. Bernadeta Figas Henryk Rybka Andrzej Pańka Robert Wiśniewski |
CZAS REALIZACJI PROJEKTU | od 2020-02-01 do 2022-01-31 |
OPIS PROJEKTU | Głównym celem operacji jest wdrożenie systemu jakości pod nazwą Bezpieczna Ferma w celu uzyskania surowca rzeźnego - mięsa kurcząt brojlerów - o podwyższonej jakości przy prowadzeniu chowu i żywienia z zastosowaniem kopalin naturalnych. Planowane jest także promowanie tego systemu oraz surowca w ramach innowacyjnych działań marketingowych. Planowana operacja obejmuje takie obszary jak: - zróżnicowane aplikowanie mieszanki kopalin do różnych rodzajów ściółek stosowanych w produkcji kurcząt rzeźnych, - dodanie mieszanki kopalin do paszy i wypracowanie odpowiednich proporcji, metod i czasu dawkowania, - opracowanie metody odchowu z wykorzystaniem kopalin w celu uzyskania mięsa kurcząt rzeźnych o podwyższonej jakości (wytwórczej: dobrostan, zdrowotność) i fizykochemicznej uzyskiwanego mięsa (produkt o podwyższonej przydatności technologicznej) i podwyższonym statusie bezpieczeństwa (obniżona emisja zanieczyszczeń z kurnika do środowiska, ograniczenia zagrożeń mikrobiologicznych do środowiska). Planowany jest podział operacji na 5 etapów. Każdy z pierwszych 4 etapów (badania cząstkowe I,II,III,IV na fermach A, B, C, D) będzie składał się z następujących elementów: 1) przygotowanie 4 dedykowanych kurników na terenie 4 odrębnych ferm do badań, w tym: dezynsekcja z użyciem minerałów (zapylanie), 2) dostarczenie paszy i ściółki eksperymentalnej zgodnie z wytycznymi dotyczącymi składu mieszanki kopalin naturalnych podlegających badaniu i metodyką badań, 3) przeprowadzenie procesu produkcji, który planowany jest na 42 dni, w tym okresie będą prowadzone badania (wskaźniki produkcyjne, warunki mikroklimatu i dobrostanu), 4) po zakończeniu okresu produkcji kurczęta rzeźne zostaną poddane ubojowi i dysekcji (zgodnie z metodyką, badania będą dotyczyły właściwości fizykochemicznych mięsa, histologiczne, biotechnologiczne, hematologiczne). Źródła finansowania operacji: uzyskana dotacja w ramach działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 oraz środki własne członków Konsorcjum realizujących operację. Całkowity budżet operacji: 3.078.318,45 PLN. Kwota wnioskowanej pomocy: 2.707.872,94 PLN |
ZAKŁADANE REZULTATY | Spodziewane rezultaty operacji: 1. opracowanie i wdrożenie systemu nadzorowanej produkcji "Bezpieczna Ferma", tj. udoskonalonej technologii dotyczącej produkcji brojlerów z wykorzystaniem najbardziej optymalnych proporcji i sposobów zastosowania mieszanki kopalin naturalnych w ramach procesu żywienia kurcząt (dodanie kopalin w najskuteczniejszej dawce do paszy), w ramach mikroklimatu kurnika, w którym przebywają (zastosowanie w najskuteczniejszej dawce do ściółki), w ramach dezynsekcji (zapylanie kopalinami) – redukcji populacji owadów 2. uzyskanie udoskonalonych produktów: lepszej jakości kurczaka rzeźnego w stosunku do standardowych metod produkcji. 3. wdrożenie nowych metod marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów: poprzez przeprowadzenie innowacyjnej kampanii marketingowej dotyczącej Bezpiecznej Fermy 4. upowszechnienie uzyskanych rezultatów poprzez różne kanały dystrybucji informacji - publikacja wyników badań w renomowanym czasopiśmie naukowym listy A /czasopiśmie popularno-naukowym kierowanych do społeczności, konferencja podsumowująca projekt i inne spotkania z rolnikami, popularyzacja rozwiązania u hodowców poprzez Zrzeszenie będące członkiem konsorcjum. Efektem działań marketingowych będzie ustalenie czy konsumenci i dystrybutorzy są zainteresowani dostawą mięsa drobiowego wyprodukowanego przy zastosowaniu systemu Bezpieczna Ferma. Uzyskanie zaplanowanych rezultatów na poziomie wytwórczym i jakości produktu umożliwi podjęcie działań upowszechniających wdrożenie systemu Bezpieczna ferma do praktyki. |
OSIĄGNIĘTE REZULTATY | Relacja z konferencji podsumowującej: https://www.youtube.com/watch?v=mDAoStNCvj8 Zastosowanie kopalin naturalnych wpływa na zwiększone przyrosty masy ciała, poprawę wskaźnika wykorzystania paszy na 1 kg przyrostu masy ciała, poprawia zdolność utrzymania wody w mięsie i statusu immunologicznego, nie powodują ucisku jelit i zaburzeń odżywiania, ograniczają zmiany FDP (stan zapalny skóry podeszwy u drobiu), ściółka ma niższe pH co działa również na plus dla zwierząt i otoczenia. Dodatkowo ich zastosowanie poprawiło jakość mięsa tj. ich zastosowanie zwiększa masę tuszek i skrzydeł przy wyższym udziale białka i wody w mięśniach. We wszystkich grupach doświadczalnych były lepsze przyrosty masy ciała. |
NAJWIĘKSZE KORZYŚCI | Po przeprowadzonych wynikach badań można stwierdzić, że glinokrzemiany mogą mieć wpływ na: status immunologiczny ptaków, wzmacniają barierę jelitową, wspomagają zachowanie homeostazy organizmu kurcząt, ograniczenie rozwoju niepożądanych mikroorganizmów w ściółce, ograniczenie intensywności parowania w obiekcie (jakość powietrza), nie ograniczają pylistości materiału ściółkowego, obniżają pH ściółki, ograniczają emisję związków odorowych w obiektach, wpływają na poprawę komfortu oddychania kurcząt. |
TYTUŁ PROJEKTU |
Budowa systemu powiązań w obszarze innowacyjnych technologii odchowu cieląt oraz opasu końcowego |
NAZWA GRUPY OPERACYJNEJ |
Grupa Wołowina |
Frazy | bydło, krowa, byk, cielak, ciele, mleko, pasza, pojenie, tucz, opas, wypas, pastwisko, obora, ubój, mięso |
STRONA WWW |
|
KONTAKT |
Łukasz Karmowski e-mail: lukasz_karmowski@wp.pl Tel. 609 803 747 |
KONSORCJANCI |
Lider: Łukasz Karmowski – producent bydła mięsnego, woj. kujawsko-pomorskie Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego - www.pzpbm.pl Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie BioSynergia.pl sp. z o.o. Producenci bydła mięsnego: Piotr Lisewski, woj. kujawsko-pomorskie Marcin Wysocki, woj. kujawsko-pomorskie Józef Wojewódzki, woj. mazowieckie Wiesław Pilch, woj. kujawsko-pomorskie Zbigniew Czyżewski, woj. kujawsko-pomorskie Piotr Zaremba, woj. mazowieckie Mariusz Bicz, woj. kujawsko-pomorskie Marcin Osiński, woj. Mazowieckie Tomasz Rasiński, woj. Mazowieckie
|
CZAS REALIZACJI PROJEKTU |
od 2019-12-01 do 2021-12-08 |
OPIS PROJEKTU |
Celem głównym niniejszej operacji jest zbadanie i wdrożenie nowoczesnych specjalistycznych technologii odchowu cieląt i opasu końcowego w polskich gospodarstwach (nowa technologia). Operacja polegała będzie na wprowadzeniu innowacyjnej, udoskonalonej technologii związanej z profilaktyką zdrowotną, żywieniem oraz monitorowaniem dobrostanu zwierząt które przyczynią się do poprawy efektywności odchowu cieląt oraz uzyskania zestandaryzowanego, powtarzalnego produktu finalnego poprzez innowacyjne zmiany w końcowej fazie opasu bydła. W ramach operacji przeprowadzone zostaną dwa zadania: odchów cieląt oraz opas końcowy. Obrót cielętami pochodzącymi od krów mlecznych a przeznaczonymi do opasu w Polsce odbywa się przez pośredników. Niewielka wręcz śladowa część rolników kupuje cielęta bezpośrednio od innych rolników. Dominuje model odchowu cieląt na własne potrzeby. Rolnik który nabył cielęta, odchowuje je a następnie opasa do wagi rzeźnej. Nie są nam znane prowadzone przez rolników odchowalnie cieląt z przeznaczeniem do sprzedaży na opas. Znamy w Polsce jedną komercyjną odpajalnię prowadzoną przez spółkę. Źródła finansowania operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Działanie Współpraca. Całkowity budżet operacji: 6 800 130 zł. |
ZAKŁADANE REZULTATY |
- |
OSIĄGNIĘTE REZULTATY |
- |
NAJWIĘKSZE KORZYŚCI |
W ramach planowanej operacji przewiduje się wprowadzenie szeregu innowacji produktowych technologicznych i organizacyjnych mających na celu zmniejszenia upadków cieląt w pierwszym okresie odchowu do 5%, ograniczenia stosowania antybiotykoterapii na rzecz profilaktyki i prewencji schorzeń, zacieśnienia współpracy między dostawcami cieląt (głównie hodowcami bydła mlecznego) i propagowanie wdrażania systemów szczepień dla krów od których min cielęta będą trafiały do opasu, poprawę wskaźników produkcyjnych - dobowe przyrosty, wykorzystanie paszy, wdrożenie systemów monitorujących na bieżąco dobrostan zwierząt oraz mikroklimat obiektu. W zakresie finiszu końcowego operacja przyczyni się do wdrożenia innowacji uzyskania bardziej zestandaryzowanego i powtarzalnego produktu finalnego, poprawy przyrostów w zależności od genotypu zwierząt od 1300-1700g/dobę, zmniejszenia antybiotykoterapii na rzecz profilaktyki chorób, zmniejszenie upadków w tym okresie do 2%. Liczba przedsiębiorstw wdrażających innowacje -10 szt. Liczba i rodzaj innowacji: system monitorowania zdrowia i dobrostanu zwierząt - innowacja produktowa i organizacyjna, system monitorowania mikroklimatu w budynkach inwentarskich - innowacja produktowa, opracowanie środków do żywienia cieląt oraz bydła dorosłego - innowacje produktowe, zmniejszenie stosowania antybiotykoterapii - innowacje organizacyjne, system skracania łańcucha dostaw - innowacja organizacyjna. Ponadto, powstaną instrukcje prowadzenia odchowu cieląt oraz opasu końcowego - szt. 2, Publikacje popularno-naukowe popularyzujące wyniki projektu - 10; Wdrożenia metod wychowu cieląt oraz opasu końcowego - 10 szt. |
TYTUŁ PROJEKTU |
System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny
|
NAZWA GRUPY OPERACYJNEJ |
System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny |
Frazy | świnia, trzoda chlew, chlewnia, prosiak, prosie, wieprzowina, pasza, maciora, GMO, żywienie, tucznik, |
STRONA WWW |
|
KONTAKT |
Martyna Zielińska-Tadych specjalista ds. produkcji zwierzęcej e-mail: martyna.zielinska-tadych@kpodr.pl tel.: 723 692 564
|
KONSORCJANCI |
Lider: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Ogólnopolskie Stowarzyszenie "Wieprz Polski" Masarnia Władysławowo Sp. J.R.A.B. Zawistowscy Zakład Mięsny Kwiecińscy Sp. z o. o. Rafał Kądziela Roman Kieca Piotr Tomaszewski Janusz Walczak Piotr Kosowski Benedykt Borus Piotr Ogrodowski
|
CZAS REALIZACJI PROJEKTU |
01-10-2021 do 31-10-2023 |
OPIS PROJEKTU |
Projekt polega na opracowaniu innowacyjnego programu żywieniowego, który ma za zadanie skarmianie trzody chlewnej paszami wolnymi od GMO. Ten model żywienia w przypadku trzody chlewnej jeszcze nie jest tak popularyzowany na szeroką skalę. W szczególności, że w projekcie proponujemy chów świń bez GMO, tzn. począwszy od urodzenia do uboju zwierzęta nie będą miały kontaktu z materiałami GMO. Dotyczy to również prosiąt, które przed odsadzeniem będą piły mleko od loch żywionych mieszankami treściwymi nie zawierającymi komponentów GMO. Mamy tu na uwadze samowystarczalność krajową. System żywienia będzie opracowany przez niezależnego specjalistę ds. żywienia. Badanie naukowe polegać będzie na bilansowaniu receptur mieszanek paszowych, a i ich wykonanie zostanie zgodnie polskimi normami żywienia świń. Prace badawczo rozwojowe będą obejmować 2 grupy świń: kontrolną (K) i doświadczalną (D). W pierwszej grupie zwierzęta będą żywione paszami przemysłowymi bez GMO, w drugiej - paszami pochodzącymi z własnego gospodarstwa, niemodyfikowanymi genetycznie lub przy braku poszczególnych komponentów w gospodarstwie – z zakupu. Wykonanie ich na większą skalę tzn. u 7 rolników wpłynie na większą ilość powtórzeń, a co za tym idzie prezentowane wyniki naukowe będą bardziej obiektywne ze względu na swoją powtarzalność. Żywienie trzody chlewnej będzie polegało na ulepszonym i powtarzalnym systemie żywienia dla świń opracowanego przez niezależnego specjalistę ds. żywienia zwierząt. Wprowadzenie systemu jakości będzie polegało na wprowadzeniu etapowego łańcucha zależności, które rolnik powinien wprowadzić do gospodarstwa. W projekcie proponujemy chów świń bez GMO, tzn. począwszy od urodzenia do uboju zwierzęta nie będą miały kontaktu z materiałami GMO, także prosięta przed odsadzeniem będą piły mleko od loch żywionych mieszankami treściwymi nie zawierającymi komponentów GMO. System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny, ze względu na przewidziane jej oznaczenie pozwalające klientowi poznać pochodzenie produktu, jest innowacją dotychczas nie stosowaną na terytorium Polski. Rezultatem aktywnej promocji na rynku mięsa wieprzowego będą działania upowszechniająco-promujące. Opracowanie strony internetowej będzie początkiem drogi informacyjno-promocyjnej mówiącej o jakości, cechach i zaletach mięsa wieprzowego. Specjalna zakładka poświęcona rolnikom, których zaangażowanie i przestrzeganie zasad pozwoli na produkcje wysoko jakościowej wieprzowiny. Zostanie również ukazany proces chowu zwierząt, doboru ras czy sposobu żywienia. Kolejnym elementem strony internetowej będzie kącik kulinarny, w którym to zostaną zaprezentowane przepisy w wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Kolejnym aspektem aktywnej promocji będzie udział w targach lub imprezach nie tylko związanych z produkcją i przetwórstwem mięsa wieprzowego , ale również z samym rolnictwem co pozwoli na bezpośredni kontakt z konsumentem. Udział w w/w zdarzeniach przyczyni się do szerzenia wiedzy edukacyjnej związanej z żywieniem, konsumpcją oraz z poznawaniem walorów smakowych poprzez degustacje wyrobów. Kolejnym narzędziem promocyjnym będzie przygotowanie broszury informacyjnej, która zostanie dystrybuowana w trakcie trwania targów oraz konferencji podsumowującej projekt. |
ZAKŁADANE REZULTATY |
- |
OSIĄGNIĘTE REZULTATY |
- |
NAJWIĘKSZE KORZYŚCI |
Prowadzenie produkcji na małą skalę staje się niedochodowe w porównaniu z wielkoprzemysłowymi fermami zwierząt, a w ostatnich latach zaobserwowano niską opłacalność w produkcji trzody chlewnej. Co roku w Polsce około 1 milion ton białka jest potrzebny na produkcję pasz przemysłowych, z czego 80% zapotrzebowania stanowi importowana z zagranicy śruta sojowa genetycznie modyfikowana. Wprowadzenie nasion roślin strączkowych lub innych rodzimych produktów białkowych do żywienia świń może mieć korzystny wpływ na dochód gospodarstw rolnych zajmujących się chowem trzody chlewnej. Do zadań będzie należało opracowanie i wdrożenie innowacyjnego programu żywieniowego, polegającego na bilansowaniu dawek pokarmowych i wykorzystaniu w pełni pasz niemodyfikowanych genetycznie. Stworzenie programu żywieniowego będzie korzystnie wpływało na wykorzystanie pasz z własnego gospodarstwa do komponowania dawek pokarmowych dla zwierząt. Opracowanie systemu certyfikacji da gwarancję konsumentom, że produkty finalne wytworzone w drodze systemu jakości, który będzie obejmował cały cykl produkcyjny będą najwyższej jakości. Konsumenci szukają sprawdzonych, przebadanych i zaufanych źródeł, dlatego przeprowadzenie badań jakości mięsa pochodzącego od świń ras polskich żywionych paszami - krajowymi źródłami białka, NON GMO z małych gospodarstw. Da to pewność konsumentom, iż te wyroby będą unikalne, bezpieczne, a także będą znajdować się na wysokim poziomie jakościowym. Jednym z głównych rezultatów będzie wytworzenie produktu wysokojakościowej wieprzowiny żywionej paszami bez GMO, który dzięki swojej niepowtarzalności na rynku krajowym będzie wpływał także na promocję zakładów przetwórczych. Aktualnie konsumenci mają wysokie wymagania wobec jakości wyrobów, chętnie sięgają po produkty od lokalnych rolników, czy niewielkich zakładów przetwórczych, które wzbudzają ich zaufanie i dbają o zachowanie najwyższej jakości oraz świeżości swoich produktów, tworząc lokalną markę. Grupą docelową są hodowcy trzody chlewnej, małe i średnie zakłady mięsne oraz konsumenci. Potrzeba powstania projektu dotyczy obszaru całej Polski. |
TYTUŁ PROJEKTU | Operacja mająca na celu opracowanie innowacyjnego systemu wentylacji rozproszonej jako podstawowego elementu służącego poprawie dobrostanu zwierząt w budynkach inwentarskich (gęśniku). |
NAZWA GRUPY OPERACYJNEJ | Polska zdrowa gęś |
Frazy | gęśnik, gęś, wentylacja, dobrostan, ściółka, budynek inwentarski |
STRONA WWW | http://polskazdrowages.pl |
KONTAKT | Zakład Doświadczalny Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Kołudzie Wielkiej Kołuda Wielka, ul. Parkowa 1 88-160 Janikowo tel. +48 52 351 33 91 fax +48 52 351 35 41 koluda@iz.edu.pl |
KONSORCJANCI | Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie HPQ Invest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Gospodarstwo Rolne Agata Klonecka |
CZAS REALIZACJI PROJEKTU | od 11.04.2023 do 30.11.2024 |
OPIS PROJEKTU | Celem projektu jest opracowanie innowacyjnego systemu wentylacji rozproszonej jako podstawowego elementu służącego poprawie dobrostanu zwierząt w budynkach inwentarskich (gęśniku). Gęsi są gatunkiem utrzymywanym na ściółce w systemie wybiegowym, czyli w określonym czasie w ciągu dnia korzystają swobodnie z wybiegów. W ostatnich latach borykamy się z problemem grypy ptaków i jednym z zaleceń Głównego Lekarza Weterynarii jest zamykanie stad gęsi w obiektach bez dostępu do wybiegów, żeby ograniczyć kontakty z dzikimi ptakami, które mogą być wektorem przenoszenia wirusa. Obecnie używane w gęśnikach systemy wentylacji przestają być wydolne i nie radzą sobie z wymianą powietrza co pogarsza warunki mikroklimatyczne ( za duża wilgotność i zbyt duże stężenie szkodliwych gazów amoniaku, siarkowodoru i dwutlenku węgla), a tym samym obniża się dobrostan przebywających w nim ptaków. Planowany do opracowania, wykonania i testowania prototyp wysokosprawnego systemu wentylacji rozproszonej, rewersyjnej będzie zamontowany w przebudowywanym budynku gęśnika w Kołudzie Wielkiej, gdzie utrzymywane będą gęsi reprodukcyjne (znoszące jaja do wylęgu). Nowy system wentylacji poprawi jakość powietrza, którym będą oddychały ptaki co wpłynie na lepszą zdrowotność (mniejsze upadki), wpłynie też pozytywnie na produkcyjność (większa liczba zniesionych jaj) i pozytywnie na samo zniesione w tym obiekcie jajo (lepsza wartość biologiczna – uzyskamy więcej zdrowych gąsiąt). Zauważyć należy, że odpowiednie wskaźniki mikroklimatu (temperatura, wilgotność, ruch powietrza, stężenie szkodliwych gazów siarkowodoru, dwutlenku węgla, amoniaku) wpływają na produkcyjność czy zdrowotność stada. W celu uzyskania odpowiednich poziomów tych wskaźników niezbędna jest sprawna wentylacja. |
ZAKŁADANE REZULTATY | Przebudowany gęśnik w Kołudzie Wielkiej, w którym zostanie zamontowana prototypowa, innowacyjna wentylacja, wpłynie pozytywnie na produkcyjność i zdrowotność gęsi w stadzie. Rezultaty operacji: 1) wykonanie wysokosprawnego i energooszczędnego systemu wentylacyjnego, 2) opracowanie rozwiązań pracy w trybie awaryjnym 3) możliwość rozbudowy systemu o układ dezynfekcji powietrza nawiewanego oraz interwencyjnego chłodzenia w krytycznych sytuacjach. Zastosowanie ww. systemu wentylacyjnego w budynkach inwentarskich, pozwoli na zapewnienie optymalnych parametrów dobrostanu w zakresie hodowli gęsi zarówno w czasie normalnej pracy fermy jak i wymuszonych okresach bioasekuracji. |
OSIĄGNIĘTE REZULTATY | Opracowanie innowacyjnego systemu wentylacji rozproszonej jako podstawowego elementu służącego poprawie dobrostanu zwierząt w budynkach inwentarskich (gęśniku). |
NAJWIĘKSZE KORZYŚCI | - |