WARSZTATY SEROWARSKIE

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

 

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

zaprasza na

WARSZTATY SEROWARSKIE

Realizowane w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”.

Część 3.  Sery pleśniowe

Celem operacji jest podniesienie poziomu wiedzy z zakresu serowarstwa wśród rolników produkujących i sprzedających produkty mleczne na lokalnym rynku oraz wymiana wiedzy i doświadczeń, identyfikacja bieżących problemów z zakresu serowarstwa oraz poszukiwanie możliwości ich rozwiązania.

12 września 2023 r., 10:00 – 15:00

Miejsce: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie

Prowadzący: Jolanta Lunitz

 

10:00               Przywitanie uczestników

10:15 -11:00    Wykład

  • procesy technologiczne: zaprawianie, koagulacja, obróbka skrzepu
  • produkcja sera camembert, stilton
  • ocena skrzepu i koagulacji
  • omówienie procedur
  • różnice w pracy z mlekiem pasteryzowanym i niepasteryzowanym
  • podstawowe zasady produkcji i higieny
  • najbardziej powszechne wady serów pleśniowych
  • twarożki dojrzewające – omówienie

11:00 15:00     Blok warsztatowy (w trakcie przerwa kawowa ok. 35 min.)

Praktyczna nauka wytwarzania:
1. Serów z porostem białej pleśni,
2. Serów z przerostem niebieskiej pleśni.

15:00              Obiad

Osoby zainteresowane szkoleniem proszone są o wypełnienie karty zgłoszeniowej i dostarczenie jej (pocztą, e-mail, osobiście) pod adres: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 89-122 Minikowo k. Nakła nad Notecią, e-mail:, z dopiskiem „Mistrz serowarstwa” lub e mail beata.chelminiak@kpodr.pl w terminie do 5.09.2023 r.

Szkolenie tylko dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego.

Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

Karta zgłoszenia_mistrz serowarstwa IX 2023

Karta zgłoszenia_mistrz serowarstwa IX 2023

Program_Mistrz serowar 12.09.2023

 

Informacji udziela:
Beata Chełminiak
723 692 545
beata.chelminiak@kpodr.pl

Skip to content