WARSZTATY SEROWARSKIE
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
zaprasza na
WARSZTATY SEROWARSKIE
Realizowane w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”.
Część 3. Sery pleśniowe
Celem operacji jest podniesienie poziomu wiedzy z zakresu serowarstwa wśród rolników produkujących i sprzedających produkty mleczne na lokalnym rynku oraz wymiana wiedzy i doświadczeń, identyfikacja bieżących problemów z zakresu serowarstwa oraz poszukiwanie możliwości ich rozwiązania.
12 września 2023 r., 10:00 – 15:00
Miejsce: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie
Prowadzący: Jolanta Lunitz
10:00 Przywitanie uczestników
10:15 -11:00 Wykład
- procesy technologiczne: zaprawianie, koagulacja, obróbka skrzepu
- produkcja sera camembert, stilton
- ocena skrzepu i koagulacji
- omówienie procedur
- różnice w pracy z mlekiem pasteryzowanym i niepasteryzowanym
- podstawowe zasady produkcji i higieny
- najbardziej powszechne wady serów pleśniowych
- twarożki dojrzewające – omówienie
11:00 15:00 Blok warsztatowy (w trakcie przerwa kawowa ok. 35 min.)
Praktyczna nauka wytwarzania:
1. Serów z porostem białej pleśni,
2. Serów z przerostem niebieskiej pleśni.
15:00 Obiad
Osoby zainteresowane szkoleniem proszone są o wypełnienie karty zgłoszeniowej i dostarczenie jej (pocztą, e-mail, osobiście) pod adres: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 89-122 Minikowo k. Nakła nad Notecią, e-mail:, z dopiskiem „Mistrz serowarstwa” lub e mail beata.chelminiak@kpodr.pl w terminie do 5.09.2023 r.
Szkolenie tylko dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego.
Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
Karta zgłoszenia_mistrz serowarstwa IX 2023
Karta zgłoszenia_mistrz serowarstwa IX 2023
Program_Mistrz serowar 12.09.2023
Informacji udziela:
Beata Chełminiak
723 692 545
beata.chelminiak@kpodr.pl