24 października 2023 r. w  Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie odbyło się czwarte szkolenie realizowane w ramach projektu „Mistrz serowarstwa”. Temat serów podpuszczkowych  świeżych i dojrzewających w praktyce przybliżył Sylwester Wańczyk  – znany wszystkim serowar z wieloletnim doświadczeniem, który od wielu lat skutecznie szkoli przyszłych serowarów. Większość osób biorących udział w szkoleniu to producenci obecni na lokalnym rynku. Posiadają duże doświadczenie w produkcji serów podpuszczkowych, mimo to oni zasugerowali temat warsztatów sery: podpuszczkowe świeże i dojrzewające. Okazuje się, że wyprodukowanie  świeżego sera  podpuszczkowego w różnych odsłonach, o powtarzalnej jakości, wymaga specjalistycznej wiedzy. Natomiast produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających to już prawdziwa sztuka. Na warsztatach przedstawiona została technologia produkcji sera typu Gouda, w produkcji którego niuanse i zależności związane z obróbką skrzepu, płukaniem ziarna, dogrzewaniem  decydują o jego jakości.  Omówiono również temat kultur bakterii wykorzystywanych w produkcji sera, na co zwracać uwagę przy ich doborze oraz jak je stosować aby wykorzystać w pełni ich potencjał.

Warsztaty były okazją do rozmów o opłacalności produkcji, kanałach sprzedaży, prawidłowej wycenie wyrobów by produkcja serów przynosiła zysk.

Skip to content