Agroekologia
„Agroekologia to sposób życia. To widzenie w Ziemi jej społecznej, a nie tylko produkcyjnej funkcji. To więcej niż rolnictwo małej skali – to postrzeganie natury jako żywej istoty, nie jako towaru”
Schola Campesina 2017
Europejscy rolnicy stają przed coraz większymi wyzwaniami, w tym zmianami klimatu. Praktyki agroekologiczne mogą pomóc im w opracowaniu bardziej zrównoważonych i odpornych systemów rolniczych, które łączą stabilne plony z większą różnorodnością biologiczną i usługami ekosystemowymi. Broszura Europejskiego partnerstwa innowacyjnego na rzecz wydajnego i zrównoważonego rolnictwa (EIP-AGRI) z lutego 2020 roku oferuje inspiracje na temat agroekologii z grup operacyjnych i innych nowatorskich projektów, które tworzą rozwiązania dostosowane do lokalnych potrzeb i dostosowane do warunków panujących w gospodarstwie.
Podejścia agroekologiczne mogą pomóc im rozwijać bardziej zrównoważone i odporne systemy rolnicze, które mogą połączyć stabilne plony ze zwiększoną różnorodnością biologiczną i usługami ekosystemowymi. Podejścia agroekologiczne inspirowane są naturalnymi ekosystemami. Koncentrują się na interakcjach między roślinami, zwierzętami, organizmami glebowymi, ludźmi i środowiskiem. Oznacza to, że optymalizują zużycie zasobów naturalnych, usprawniają procesy biologiczne w glebie i poprawiają biomasę, składniki odżywcze, węgiel i cykle wodne. Pozwala to producentom na redukcję zewnętrznych nakładów i kosztów, przy jednoczesnym polepszeniu zdrowia i odporności roślin i zwierząt.
Polecamy do zapoznania się z broszurą:https://mailchi.mp/eip-agri/newsletter-on-agriculture-innovation-edition-78-feb?e=eff394224d
Autor: Mirosława Wajnert
Zdjęcie z załącznika pobrano z https://geneticliteracyproject.org/