Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
zaprasza na
WARSZTATY SEROWARSKIE
Realizowane w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”.
Część 2. Sery z masy parzonej – mozzarella
4 lipca 2023 r. godz. 10:00 – 15:00
Miejsce: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie
Prowadzący: Gicomo Zambelli
Celem operacji jest podniesienie poziomu wiedzy z zakresu serowarstwa wśród rolników produkujących i sprzedających produkty mleczne na lokalnym rynku oraz wymiana wiedzy i doświadczeń, identyfikacja bieżących problemów z zakresu serowarstwa oraz poszukiwanie możliwości ich rozwiązania.
W programie:
10:00 Przywitanie uczestników
10:15-11:00 Różnorodność serów z masy parzonej „pasta filata”
11:00-15:00 Blok warsztatowy (w trakcie przerwa kawowa ok. 35 min.)
Praktyczna nauka wytwarzania serów z masy parzonej
1. Produkcja mozzarelli (zaprawianie mleka, koagulacja, krojenie, odciągniecie serwatki, rozciąganie masy serowej, formowanie)
2. Inne sery z masy parzonej: różnica między mozarellą, caciocavallo a scamorza
15:00 Obiad
Osoby zainteresowane szkoleniem proszone są o wypełnienie kartę zgłoszeniowej i dostarczenie jej (poczta, e-mail, osobiście) pod adres: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 89-122 Minikowo k. Nakła nad Notecią, e-mail:, z dopiskiem „Mistrz serowarstwa” lub e mail beata.chelminiak@kpodr.pl w terminie do 27.06.2023 r.
Szkolenie tylko dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego.
Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
Program_Mistrz serowar 04.07.2023
Karta zgłoszenia_mistrz serowarstwa VII 2023
Karta zgłoszenia_mistrz serowarstwa VII 2023
Informacji udziela: Beata Chełminiak 723 692 545, beata.chelminiak@kpodr.pl