Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

zaprasza na

WARSZTATY SEROWARSKIE

Realizowane w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”.

Część 2.  Sery z masy parzonej – mozzarella

4 lipca 2023 r.  godz. 10:00 – 15:00

Miejsce: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie

Prowadzący: Gicomo Zambelli

 

Celem operacji jest podniesienie poziomu wiedzy z zakresu serowarstwa wśród rolników produkujących i sprzedających produkty mleczne na lokalnym rynku oraz wymiana wiedzy i doświadczeń, identyfikacja bieżących problemów z zakresu serowarstwa oraz poszukiwanie możliwości ich rozwiązania.

W programie:

10:00 Przywitanie uczestników

10:15-11:00 Różnorodność serów z masy parzonej „pasta filata”

11:00-15:00 Blok warsztatowy (w trakcie przerwa kawowa ok. 35 min.)

Praktyczna nauka wytwarzania serów z masy parzonej

1. Produkcja mozzarelli  (zaprawianie mleka, koagulacja, krojenie, odciągniecie serwatki, rozciąganie masy serowej, formowanie)

2. Inne sery z masy parzonej:  różnica między mozarellą, caciocavallo a scamorza

15:00 Obiad

 

Osoby zainteresowane szkoleniem proszone są o wypełnienie kartę zgłoszeniowej i dostarczenie jej (poczta, e-mail, osobiście) pod adres: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 89-122 Minikowo k. Nakła nad Notecią, e-mail:, z dopiskiem „Mistrz serowarstwa” lub e mail beata.chelminiak@kpodr.pl w terminie do 27.06.2023 r.

Szkolenie tylko dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego.

Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

Program_Mistrz serowar 04.07.2023

Karta zgłoszenia_mistrz serowarstwa VII 2023

Karta zgłoszenia_mistrz serowarstwa VII 2023

 

Informacji udziela: Beata Chełminiak 723 692 545, beata.chelminiak@kpodr.pl

Skip to content